Kampioen opgeven

 In de week van de beruchte Blue Monday sneuvelen de meeste goede voornemens. Onze motivatie is ver te zoeken en we zien het massaal even niet meer zitten. Niet echt handig in deze situatie met een nog langer durende lockdown waarin het juist zo belangrijk is om positief en gemotiveerd te blijven. Maar ja…. als ik eerlijk ben is de bodem van mijn motivatie potje af en toe ook in zicht. De ene keer ben (en blijf) ik het enthousiasme zelf en de andere keer ben ik kampioen opgeven. Hoe kan dat? Wat kan ik leren over motiveren?

Wat is motivatie

 “Motivatie” is de reden waarom je iets doet en er zijn twee soorten motivatie. De intrinsieke waarbij de beweegredenen uit onszelf komen omdat je het zelf heel graag wilt of heel leuk vindt. En de extrinsieke motivatie waarbij de aanmoediging vooral van buitenaf komt. Bijvoorbeeld door de geldende maatstaven en meningen van de maatschappij of als er een beloning in het vooruitzicht is.

Er warm voor lopen…

 Als ik heel eerlijk ben zijn veel van mijn goede voornemens gevormd door wat ik om mij heen zie. Als ik  gezonder wil leven moet ik vaker sporten…  Op social media word ik bedolven onder home workouts en bootcamps die ik bekijk met gezonde tegenzin. Ik vind er niks aan maar moet gewoon doorzetten dan kom ik er wel…. Dat is precies waar het mis gaat. Het proces om bij mijn uiteindelijke doel te komen voelt zwaar en niet leuk. Doorzettingsvermogen raakt op! Oké…. bij de één eerder dan bij de ander…. Maar toch. Daarom ben ik gaan wandelen. Niet om af te vallen of voor mijn conditie maar omdat ik er echt warm voor loop. Ik vind het leuk en geniet ervan…. dat is de aller belangrijkste beweegreden.

Get the fire started!

Als je intrinsiek gemotiveerd bent heb je een hoger concentratieniveau, ben je creatiever, trots op jezelf en gelukkiger. De wetenschappelijk bewezen lijst van positieve bijwerkingen is lang. Dat is toch wat je wilt als werkgever of teamleider?! Mensen die zichzelf motiveren vanuit hun eigen beweegredenen die passen bij de doelstellingen van jouw bedrijf. Niet omdat ze nou éénmaal hun salaris krijgen maar omdat ze het zelf graag willen en er plezier aan beleven. Maar intrinsiek motiveren kan je jouw mensen dus niet. Dat zullen ze zelf moeten doen. Je kunt ze echter wel helpen hun beweegredenen te vinden. Ze inspireren en stimuleren, samen kijken waar hun vuur van gaat branden zodat ook zij echt warm lopen voor het eindresultaat.

Een goede band met je medewerkers is hierbij van groot belang! Om dat te bereiken heb ik een unieke en efficiënte weg uitgestippeld over het pad van aandacht en waardering en ik ben ontzettend (intrinsiek) gemotiveerd om met je mee te wandelen!