Ruimte

Een begrip waar ik de laatste tijd veel over nadenk. Voorheen ging dat gepaard met grote dingen. De ruimte vol sterren en planeten…. Een ruimte vol mensen en gezelligheid. Maar sinds onze bewegingsvrijheid de laatste maanden drastisch ingeperkt is zien die beelden er heel anders uit.

Groot

De huidige situatie dwingt ons anders te kijken en anders te denken. We missen natuurlijk de ruimte om te gaan en staan waar we willen en onze persoonlijke ruimte is ongewenst veel te groot. Hoe vaak heb ik de laatste tijd niet iemand heel dicht bij me gewenst terwijl hij of zij aan de ander kant van de kamer moest blijven staan?!

Klein

Maar tegelijkertijd zie ik ruimte ontstaan op plekken waar het tot voorkort behoorlijk begon te knellen. De natuur krijgt weer de ruimte omdat wij het simpelweg minder innemen met onze uitlaatgassen van auto’s vliegtuigen en fabrieken. De positieve gevolgen hiervan zijn zelfs vanuit de ruimte zichtbaar…!! En wat dacht je van onze agenda’s? Daar was altijd ruimte te kort. We renden van werk, naar school, naar sport, naar date. Te druk om te genieten! Nu hier gaten vallen hebben we de ruimte voor creativiteit, voor nieuwe ideeën, om (net als de natuur) te groeien en om na te denken!

Want zagen we eigenlijk wel de kleine dingen toen de ruimte nog zo groot was? Waarderen we de mensen die altijd voor ons klaar staan? Geven we wel eens een compliment aan degene die ons helpen als we in tijdnood zitten of als we geen inspiratie hebben? Tonen we onze dankbaarheid aan de mensen die ons trouw zijn?

Fijn

In deze tijd zien we beter dan ooit dat juist die dingen belangrijk zijn! Dat als alle grote gebaren weg vallen, de (op het eerste gezicht) kleine dingen over blijven. Hoeveel berichten zag je wel niet op social media van blije mensen die een kaartje of een bloemetje kregen van de werkgever. Om te bedanken voor hun inzet. Dat ze zien dat het niet makkelijk is om je werk af te krijgen en ook je kinderen les te geven. Dat je gezien en gewaardeerd wordt. Daar kan geen groot (afgelast) personeelsfeest tegenop!

Zo ontstaan er in dat kleine beetje ruimte grote dingen! Ik hoop dat we dat, nu de ruimte stap voor stap weer een beetje groter wordt, vasthouden! Maar mocht je onverhoopt terugvallen in oude gewoontes dan bel je mij gewoon en gaan we samen aan de slag.